Jeśli jakąś potrawę jemy z pomocą noża i widelca

Jeśli jakąś potrawę jemy z pomocą noża i widelca^ należy o ile możności przez cały czas nie wypuszczać widelca z lewej, a noża z prawej ręki (patrz dalej: „mięso z jarzyną”). Gdy popijamy czymś jedzenie, zawsze należy najprzód połknąć to, co mamy w ustach, dopiero wtedy popić. Przed popiciem dobrze jest przytknąć do ust serweitkę, by nie zatłuścić brzegu szklanki czy kieliszka. Nieeleganckie jest zostawianie na szkle śladów kredki do ust. Nie wypada nalewać tylko samemu sobie. Sięgnąwszy po karafkę czy butelkę, najpierw usługujemy swoim sąsiadom. Nie przebiera się w porcjach na półmisku, bierze się tę z brzegu. Nie macza się chleba w sosie… chyba że już nie można się oprzeć, ale w takim razie odłamujemy kawałek chleba i po- – magamy sobie widelcem, a nie palcami. W każdym razie nie należy wycierać Chlebem talerza do sucha. Na wytwornym przy- N jęciu w ogóle radzę z maczania chleba w sosie zrezygnować. Sól można nabrać z solniczki końcem swego noża, jeśli nie ma w solniczce łyżeczki czy łopatki, ale nóż nie powinien być umazany. Zostawianie na talerzu potrawy nie jest eleganckie. Nabraną porcję należy zjeść… chociaż bez przesady — resztki mogą zostać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie ! Poświęconym urbanistyce, mam nadzieję, że znajdziesz tutaj wiele ciekawych i interesujących Ciebie informacji. Zapraszam do czytania !
Wszelkie prawa zastrzeżone ©